ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΠΟΤΗΣ

Ο Πότης Κατράκης γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Δαιμονιά Λακωνίας και ανήκει σε πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Ο ένας από τους αδελφούς του είναι ο επίτιμος Αρεοπαγίτης και συγγραφέας Ανδρέας Κατράκης.

Φοίτησε στα γυμνάσια Μολάων, πέμπτο Πειραιώς και έκτο Αθηνών, σπούδασε νομικά και υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός διαβιβάσεων.

Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στον Πειραιά επί σαράντα δύο έτη από τα οποία τα δέκα τελευταία και ως προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά. Υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιώς, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της επιτροπής ασκούμενων δικηγόρων Πειραιώς, στους οποίους δίδασκε και μαθήματα Εμπορικού Δικαίου, μέλος των εξεταστικών επιτροπών των δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών Πειραιώς, πρόεδρος του θεατρικού εργαστηρίου Πειραιώς, πρόεδρος σε δέκα και πλέον πολιτιστικά σωματεία και κομματικές οργανώσεις της Ένωσης Κέντρου.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ λογοτεχνίας, επίτιμος Αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιώς, μέλος της υπό την αιγίδα της UNESCO, Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού και του Παγκόσμιου Κογκρέσου των ποιητών «World Academy of Arts and Culture» και «World Congress of Poets», μέλος των εδρευουσών στις ΗΠΑ λογοτεχνικών εταιριών υπό τις επωνυμίες «International Writers and Artists Association (I.W.A.)» και «United Poets Laureate International», της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της ΑΕΠΙ, είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά.

Έχει εκδώσει μέχρι τώρα 320 λογοτεχνικά βιβλία όλων των ειδών: μυθιστορήματα, συλλογές με διηγήματα και νουβέλες, θεατρικά έργα, λογοτεχνικά δοκίμια, 1 ταξιδιωτικό και ποιητικές συλλογές με πάνω από 20.000 ποιήματα και στις τρεις βασικές μορφές της ποίησης (παραδοσιακή, μοντέρνα και μεταμοντέρνα). Από αυτά τα 9.000 είναι σε στίχους για τραγούδια, εκ των οποίων τα 123 έχουν μελοποιηθεί μέχρι τώρα σε τραγούδια κα κυκλοφορούν στην αγορά σε 9 CD με τους τίτλους «Σχέδιο συνάντησης, νησιώτικα μεράκια, οι μάγκες τελειώσανε, θαλασσινές αγάπες, τραγούδια για την αγάπη, λαϊκοδημοτικά τσιφτετέλια, τα μάτια που αγάπησα, τραγούδια για τη Δαιμονιά το μελτέμι του Αιγαίου».

Δυο από τα θεατρικά του έργα, διηγήματα και 25 από τις ποιητικές του συλλογές με πάνω από 2.000 ποιήματα, αλλά και μεμονωμένα ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί μέχρι τώρα σε ξένες γλώσσες και κυκλοφορούν στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική, Ρωσική, Κινέζικη, Μογγολική, Ισπανική, Αλβανική και Βουλγαρική.

Έχει βιογραφηθεί σε πολλές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά του εσωτερικού και του εξωτερικού και έχει τιμηθεί με αριστεία γραμμάτων και με 57 βραβεία τόσο σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όσο και από Ακαδημίες και άλλους πολιτιστικούς φορείς. 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien