ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΥΛΗΣ

Ο Γιώργος Ξενούλης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Πολύ σύντομα όμως έφυγε για την Αφρική, όπου έζησε και εργάστηκε για 22 ολόκληρα χρόνια. Το 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα και από τότε κατοικεί και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Ξενούλης άντλησε τα πρώτα του ερεθίσματα πάνω στη γλυπτική από την τέχνη των Ιθαγενών της Κεντρικής Αφρικής (Kinsangani). Εκεί, βαθειά μέσα στη ζούγκλα, εντυπωσιάσθηκε από τα πρωτόγονα εργαστήρια και τον σχεδόν ανύπαρκτο μηχανικό εξοπλισμό τους, με τον οποίο φιλοτεχνούσαν αξιοθαύμαστα έργα τέχνης και μικρογλυπτικής, με κύρια υλικά το ελεφαντόδοντο, τον έβενο και το μαλαχίτη.

Στην Πραιτώρια της Νοτίου Αφρικής, σπούδασε γλυπτική και εξειδικεύτηκε στις τεχνικές του γύψου, του κεριού, του πηλού και του ορείχαλκου. Από τότε  ασχολείται  συστηματικά με τη γλυπτική. Τα θέματα που τον εμπνέουν απορρέουν από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τη φύση και τη θάλασσα.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω μεγάλα έργα του Γιώργου Ξενούλη που κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας:
•  Η Γοργόνα » ατον Πόρο
•  «Δελφύς » στο Καστελόριζο
•  «Ελαία η πυρφόρος » στη Σύρο (Ερμούπολη)
•  Γοργόνα Παναγιά » σύνθεση αφιερωμένη “σ’αυτούς που χάθηκαν στη θάλασσα” (Κίνι, ΆνωΣύρου)
•  Το παιδί και το δελφίνι » στην Ύδρα.

Εκτός από τα παραπάνω, έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, οργανισμούς, σε τραπεζες, σχολεία, μουσεία, δημοτικές βιβλιοθήκες, καθώς και σε επώνυμες συλλογές έργων νεώτερης και σύγχρονης τέχνης. Ο Καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Ξενούλης είναι Μέλος: Του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά.

Για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό έχει τιμηθεί με διπλώματα, επαίνους και μετάλλια από:

το Δήμο Αθηναίων,
το Δήμο Πειραιά,
το Δήμο Πόρου,
το Δήμο Καστελόριζου,
το Δήμο Ερμούπολης,
το Δήμο Άνω Σύρου,
το Δήμο Ύδρας,
τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά,
την UNESCO Πειραιά,
το Ίδρυμα Κυδωνιέως Άνδρου,
την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά,
την Πανελλήνια Εταιρεία Λόγου και Τέχνης.

Αθηνά Σχοινά Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης θα πει για τον Γιώργο ξενούλη:

Ο Γιώργος Ξενούλης, από μικρή ηλικία διέθετε την ικανότητα να σχεδιάζει και να μορφοποιεί σχήματα, με διάφορα υλικά. Κατά τη μακρόχρονη απουσία του στην Αφρική, γνώρισε υλικά, τεχνοτροπίες και φόρμες, τόσο στα εργαστήρια των Ιθαγενών, που βρίσκονται στο κέντρο αυτής της σημαντικής και άγνωστης- εσωτερικά-μεγάλης Ηπείρου, όσο και στην Πραιτώρια της Νοτίου Αφρικής- όπου αργότερα σπούδασε.
Παρόλη την πολύχρονη απουσία του από την Ελλάδα, διατήρησε την αγάπη για την πατρίδα του και τον πολιτισμό της. Πάντοτε και σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας, τον ενέπνεε η αρχαιοελληνική μυθολογία, η μεσογειακή φύση και η θάλασσα.
Ο Ξενούλης δημιουργεί έργα που διακρίνονται για τη μικροτεχνική διαπραγμάτευση των θεμάτων τους.
Ο καλλιτέχνης αυτός διαθέτει σχεδιαστική και πλαστική άνεση, με παράλληλη ευχέρεια τιθάσευσης και ανάδειξης του υλικού του, που συνήθως είναι ο ορείχαλκος, στον οποίο αποδίδει διάφορους χρωματικούς τόνους, μέσα από δικές του τεχνικές.
Τα έργα του Ξενούλη ανήκουν σε δυο κατηγορίες: Εκείνα που διακοσμούν χρηστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρής κλίμακας ανεξάρτητων γλυπτών του και εκείνα που αποτελούν τις μεγάλες συνθέσεις του, οι οποίες αυτόνομα λειτουργούν στον ελεύθερο χρόνο.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλλιτέχνη είναι η αισθαντικότητα προσέγγισης του υλικού και των θεμάτων και ιδιαιτέρως η ευρηματική του δεξιότητα.
Αποδίδει κινούμενες τις ολόγλυφες μορφές του και τα έργα του εντυπωσιάζουν για την αληθοφάνεια και τη ζωντάνια τους, όταν παρουσιάζουν φυλλώματα και καρπούς, ιδιαιτέρως όμως για την πιστότητα, τις ποιότητες και τις ευαισθησίες που μεταδίδουν στο θεατή.

Απόσπασμα κριτικής

…Το τεράστιο έργο του γλύπτη Γιώργου Ξενούλη περιλαμβάνει, όχι μόνο μια πλούσια θεματική ποικιλία, αλλά και μια πειθαρχημένη συμμετρία, μια αξιοπρόσεκτη
αρχιτεκτονική δομή, ώριμη ευαισθησία, κινητικότητα, καθώς και μια ιδεαλιστική εκλεκτικότητα, αν μας επιτραπούν οι όροι, στοιχεία που εμφανίζονται, τόσο στα
απλά όσο και στα σύνθετα γλυπτά του, τα χαρακτηρίζουν και τα διακρίνουν. Αυθεντικός και συνάμα ευρηματικός, παρουσιάζει έργα με αίσθημα, γνώση, εσωτερική
συγκρότηση, τέχνη και τεχνική, με καθαρή την έκφραση της εικαστικής γνησιότητας.
Τα έργα του Ξενούλη διηγούνται ιστορίες και μύθους, με ρομαντισμό, με ειδυλλιακές εικόνες τρυφερότητας, ακόμα και έκστασης.
Ο Γιώργος Ξενούλης είναι όντως ένας ξεχωριστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης, μέσα στο δύσκολο χώρο της γλυπτικής…

Κυριάκος  Ι.  Βαλαβάνης,«Σμυρναίος» Πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien