ΠΑΥΛΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

Η Σοφία Παυλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σχέδιο, Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης στην Σχολή Δοξιάδη. Παρακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα “Η Αισθητική ως ζητούμενο της Δημιουργίας” και “Φιλοσοφία και γλώσσα” του ΕΚΠΑ, επίσης µαθήµατα κατασκευής χειροποίητου κοσµήµατος στο Κολλέγιο Αθηνών, σε σχολές κοσμήματος όπως η  MOKUME, ΕΒΔΟΜΗ ΑΙΣΘΗΣΗ, αλλά και κοντά σε παλιούς τεχνίτες.

Τα κοσµήµατα και έργα µικρογλυπτικής της, είναι εμπνευσμένα από τους ελληνικούς µύθους τους οποίους εκφράζουν μέσα από συμβολικά σχήματα και έχουν την µοναδική ιδιαιτερότητα να αποτελούν διαχρονικά µηνύµατα ιδεών και αξιών, ή ακόμα, είναι εµπνευσµένα από την Ελληνική φύση συνδυάζονται με την ποίηση και δίνουν ένα νέο νόημα στην ομορφιά.

Φιλοτέχνησε έργα τέχνης που προσφέρθηκαν τιµής ένεκεν σε σηµαντικές προσωπικότητες, όπως στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δηµοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο και στον Πρόεδρο της Ακαδηµίας Αθηνών κ. Γ. Σκαλκέα. Σχεδίασε και κατασκεύασε τις καρφίτσες της Χορωδίας, του Πνευµατικού Κέντρου Αµαρουσίου, για την συναυλία της στο Μανχάταν υπό την διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνoυ, καθώς και πολλά άλλα έργα για ανθρώπους της τέχνης και των γραµµάτων.

Έχει λάβει µέρος σε αρκετές oµαδικές Εικαστικές Εκθέσεις και έχει κάνει πολλές ατοµικές Εκθέσεις Χειροποίητου Εικαστικού Κοσµήµατος, ( Ψυχικό αίθουσα Μπενετάτου, Μαρούσι Παλαιό Δηµαρχείο, 2000 Πόρο στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη, στον αρχαιολογικό χώρο Μπούρτζι Καρύστου, Πειραιά στο Δηµοτικό Θέατρο, Πνευµατικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στην “Αίθουσα Κόντογλου”, Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Αίθουσα Πνευµατικών & Πολιτιστικών εκδηλώσεων “Beau Rivage” Δήµου Λουτρακίου κ.ά.).

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις µε παράλληλη προβολή διαφανειών με θέματα που αφορούν ‘Την Ιστορία του Κοσµήµατος ως αντικείµενο Τέχνης και Πολιτισµού” και την “Διαχρονικότητα της Ομηρικής Ελληνίδας μέσα από τον μύθο της Λάκαινας” όπου διηγείται τον Λακωνικό κύκλο της Ελληνικής Μυθολογίας μέσα από τα κοσμήματά της και η οποία απετέλεσε το θέμα του διμερούς 40ου Συνεδρίου της Ενώσεως Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Σπάρτη υπό την αιγίδα της Νοµαρχίας Λακωνίας και του Δήµου Σπάρτης κ.ά.

Δημιούργησε την Συλλογή “Οι Άθλοι του Ηρακλή” η οποία είναι μία προσπάθεια, μέσα από την τέχνη του κοσμήματος, να προβληματίσει και να επικοινωνήσει στους τελικούς αποδέκτες την αλήθεια που κρύβεται μέσα στους αλληγορικούς μύθους του συμπαντικού Ήρωα, μιας και μέσα τους κρύβεται η πορεία της ψυχής για την θέωσή της, αλλά είναι και η εξάπλωση του Ελληνικού Πολιτισμού στον κόσμο.

Επίσης, μία από τις Συλλογές της είναι οι “Συγχρωτισμοί”, όπου τα σχέδια των κοσμημάτων προκύπτουν από λουλούδια της ελληνικής φύσης τα οποία αναπαριστούν. Είναι ένας Συγχρωτισμός κοσμήματος, ποίησης και φωτογραφίας του κάθε λουλουδιού.  

Άλλες Συλλογές της είναι τα  “Υακίνθεια”, τα “Ελένεια”, “Το Στεφάνι των Νυμφών”, Παιδικά κοσμήματα η Σειρά “Bijoujou” , κοσμήματα που είναι ένα από ένα, και πολλά άλλα. 

Αρθρογραφούσε στο διµηνιαίο περιοδικό κοσµηµάτων “Venetico“, στην εφηµερίδα “Τεχνογράφος” της ΕΤ.ΓΡ & Τ.Π., στο διαδικτυακό περιοδικό «Παιδεύουσι Τέκνα…» και έχει επιµεληθεί και εικονογραφήσει τα βιβλία του Α’, Β΄, Γ΄, Δ’ και Ε’ Πανελλήνιου Διαγωνισµού Λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους στην Μνήµη του Ν. Βρεττάκου, εκδόσεις της Νοµαρχίας Πειραιά, ακόμη επιμελήθηκε τα βιβλία του Β’, Γ΄, Δ΄, Ε’, Ζ, Η’, Θ’ του Πανελληνίου Διαγωνισµού Ποίησης στην Μνήµη του ποιητή Στ. Γεράνη και τον αντίστοιχο στην Μνήμη του Κώστα θεοφάνους.

Ανέλαβε την παρουσίαση του Καθηγητή της Αρχαιολογίας Θόδωρου Σπυρόπουλου και του ανασκαφικού του έργου στην Πελλάνα Λακωνίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και την τιμητική παρουσίαση του ηθοποιού Λ. Καλλέργη και του έργου του, επίσης στον ίδιο χώρο.

Έχει τιµηθεί για την προσφορά της στην Τέχνη µε απονοµές βραβείων από Πνευματικά Σωματεία και είναι διαπιστευμένο μέλος στην Εγκυκλοπαίδεια “WHO IS WHO”.

Για την µοναδικότητα του σχεδιασµού των έργων της, έχουν γράψει άνθρωποι των γραµµάτων και των τεχνών, αναφερόµενοι στην εργασία της ως :

” … αισθητική εννόηση που προάγει το πνεύµα και µας γνωρίζει σελίδες της πολιτιστικής µας ετερότητας … ” και αλλού” … η Σ.Π. µπόρεσε µε πολύ µεράκι και γούστο στα κοσµήµατά της και στην περιγραφική της πραγµατικότητα να διηγηθεί εικόνες ζωής της Λακωνικής Μυθολογίας µε πρωταγωνίστρια την γυναίκα κυρίως του χθες, αλλά και του σήµερα … Μια προσφορά αισθητικής αναλύσεως που δίδει µορφή στην έκφραση … ” (από τον Βαλαβάνη Κυριάκο, Κριτικός Λόγου & Τέχνης) και ο τεχνοκρίτης-λογοτέχνης Γιάννης Κορίδης γράφει: “… η τέχνη αυτή που υπηρετεί με τόση ευσυνειδησία η Σ.Π., διαιωνίζει έναν πολιτισμό και μια δόξα. Τη δόξα του πολιτισμού των Ελλήνων.”

Ακόµη έχει προσκληθεί από τον Σύνδεσµο Αργυροχρυσοχόων της Ρώμης στην Ιταλία για να παρουσιάσει την φιλοσοφία της και τον τρόπο έµπνευσης και δηµιουργίας των κοσμημάτων της, διότι όπως είπαν «θεωρούν την δουλειά της απολύτως πρωτότυπη και μοναδική στον κόσμο».

Επίσης, κλήθηκε από την διεύθυνση της Έκθεσης Κοσμήματος στο Montparnasse (Γαλλία) να συμμετάσχει σε έκθεση νέων δημιουργών.

Η δουλειά της ζητήθηκε από Ιαπωνικές Εταιρείες κοσμήματος, αναγνωρίζοντας την αυθεντικότητα, πρωτοτυπία και μοναδικότητα των σχεδίων, των ιδεών και του περιεχομένου της.

Σημαντικό μέρος της δουλειάς της είναι στο προσωπικό της site:  www.pavlakou.com

Από το 1998 είναι Μέλος στην Εταιρία Γραµµάτων & Τεχνών Πειραιά.

Διετέλεσε Έφορος Πνευματικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων και από το 2005 – 2016 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Συλλόγου. Το 2017 εξελέγει Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά και είναι μέχρι σήμερα.

Υπηρέτησε τον Αθλητισµό σαν βασικό στέλεχος των οµάδων Πετοσφαίρισης (βόλεϋ) του Παναθηναϊκού, της Εθνικής Ελλάδος και του Παράδεισου Αμαρουσίου επί 20 χρόνια µε πολλές ελληνικές και διεθνείς επιτυχίες (τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Ευρώπης με την ομάδα του Παναθηναϊκού και τρίτη θέση στα Βαλκάνια με την Ομάδα της Εθνικής Ελλάδος). Επίσης, έπαιξε στην ομάδα των “Αμαζόνων” της Νέας Ερυθραίας όπου ανέλαβε σαν Προπονήτρια τις ομάδες Παίδων-Κορασίδων και Νεανίδων. Η Εθνική Οµοσπονδία Πετοσφαίρισης και ο Οργανισµός Νεολαίας και Άθλησης του Δήµου Αθηναίων, της απένειµαν τιµητικές διακρίσεις για την προσφορά της στον Αθλητισµό. Ο ΣΦΕΕΟΠ (Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης) την Βράβευσε ως Πρωτοπόρα Αθλήτρια της Εθνικής Γυναικών, μαζί άλλες συναθλήτριές της, που φόρεσαν την φανέλα με το εθνόσημό μας και αγωνίστηκαν με τα ελληνικά χρώματα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά Πρωταθλήματα με την ομάδα της του ΠΑΟ, που τερμάτισε πολλές χρονιές αήττητη γράφοντας ιστορία στο Ελληνικό Γυναικείο Βόλλεϋ, και είναι ένα από τα “Χρυσά κορίτσια” όπως τις αποκαλούσαν.

 

  

Προσφέρθηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κώστα Στεφανόπουλο, από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.


Προσφέρθηκε στον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γρηγόριο Σκαλκέα, από την Διεθνή Ένωση Γυναικών Λακωνίας.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien