ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

BAZAAR ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣ. ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Ε.Α.Ν.Π. ΣΤΑΣΟΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Η Πρόεδρος Σοφία Παυλάκου και τα μέλη του Δ.Σ. ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Βλασσόπουλος και ο Ταμίας Λευτέρης Ζαχαρίας, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά στα γραφεία της “Έταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά” την Πρόεδρο του “Στάσου κοντά μας” κυρία Μισιτζή και το μέλος του Δ.Σ. κυρία Καρβούνη, και τους παρέδωσαν τα 585€ που συγκεντρώθηκαν στο bazaar για τους άπορους καρκινοπαθείς του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, εξ ολοκλήρου.
Το έργο τους είναι μεγάλο και μεγαλόψυχο, και η βοήθεια που προσφέρουν στους συνανθρώπους μας είναι ανεκτίμητη.
Τους ευχόμαστε να έχουν πάντα την μεγάλη αυτή δύναμη να “στέκονται κοντά” σε όποιους τις χρειάζονται.
Στιγμιότυπα από την παράδοση των χρημάτων και από τα εγκαίνια του Bazaar.

26  ΜΑΡΤΙΟΥ  2024  ΜΕΓΑΡΟ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΑΘΗΝΩΝ

Ένα νέο βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την περίοδο του Μεσοπολέμου 1924-1935 και τον Εθνικό Διχασμό.
Δεν θα του ευχηθούμε τα τετριμμένα, δηλ καλή επιτυχία, καλοτάξιδο κλπ. γιατί αυτά τα έχει εξασφαλίσει από την ώρα που τυπώθηκε. Θα ευχηθούμε να γίνει κτήμα των Ελλήνων, αλλά και να μπορούσε αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, καθώς και άλλα που έχει γράψει ο καθηγητής, να διδαχθούν στα σχολεία μας.
Με αφορμή την έκδοση αυτού του βιβλίου με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΜΜΑ. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος» το οποίο μελετά και αναλύει την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία, έγινε συζήτηση με τον συγγραφέα, στην κατάμεστη αίθουσα “Γιάννης Μαρίνος” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η συζήτηση αφορούσε τη φύση του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και τους παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν μια δημοκρατία ασθενική και εύτρωτη.
Έγινε διάχυση “άγνωστης” για πολλούς γνώσης, αφού ένας χείμαρρος ιστορικών στοιχείων και σύγκριση δύο εποχών: μεσοπολέμου και μεταπολίτευσης του ’74, μας έδειξαν πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν για την Δημοκρατία, οι ιδεολογικές και ιδιοτελείς πράξεις, η καταπάτηση των νόμων και όχι μόνο.
Συμμετείχαν οι:
ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης και υπουργός Eξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Α.Π.Θ.,
ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο
ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός μηχανικός, Τομεάρχης υποδομών και μεταφορών
και
ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Μία “γεύση” από το περιεχόμενο, αυτού του τόσο σημαντικού ιστορικού πονήματος, θα πάρετε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
“Ελπίζω ο αναγνώστης που θα κάνει τον κόπο να εντρυφήσει στο παρόν να νιώσει τον παλμό και τη δόνηση του πλήθους, του οποίου οι διάφορες «ιδεολογικά έμφορτες», ενίοτε μάλιστα ένοπλες, μερίδες συγκρούονταν στα τέλη του 1923 ζητωκραυγάζοντας οι μεν υπέρ της Δημοκρατίας, οι δε υπέρ της Βασιλείας (κάποιοι ακόμη και υπέρ των Σοβιέτ…). Και να αισθανθεί την «εμπύρετη» ένταση των κοινοβουλευτικών διαξιφισμών μεταξύ Βενιζέλου και Παπαναστασίου το 1924… Και να «ακούσει» τον ήχο των πυροβόλων του Κονδύλη, όταν το 1926 έδιναν το τελειωτικό και πολυαίμακτο χτύπημα στα παραστρατιωτικά «Δημοκρατικά Τάγματα», τα οποία μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο κυνικός στρατηγός είχε χρησιμοποιήσει για να ανατρέψει το καθεστώς του Πάγκαλου. Ή όταν τα ίδια αυτά πυροβόλα συνέτριΒαν, το 1935, τον τελευταίο «ένοπλο σπασμό» της ηφαιστειώδους ιδιοσυγκρασίας του Βενιζέλου. Ωστόσο… Ο πρωταρχικός στόχος του πονήματος αυτού δεν είναι αφηγηματικός. Κύρια πρόθεση του γράφοντος είναι να ανασυνθέσει, να αναδείξει και να αναλύσει τη φύση, παράλληλα δε να ερμηνεύσει τη δραματική πορεία, τους διαρκείς τριγμούς, τις επαναλαμβανόμενες εκτροπές, τις πολυειδείς δονήσεις και την επώδυνη κατάληξη αυτής της «πολιτευματικής παρένθεσης» που άνοιξε στις 25 Μαρτίου του 1924 για να κλείσει δραματικά τον Νοέμβριο του 1935…..Θ.Δ. “

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ -ΕΛΙΣΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤ.ΓΡ. & Τ.Π. κου ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΕΛΙΣΜΕ καθώς και μέλη της Ετ. Γρ. & Τ.Π. όπως ο Δρ. Χρήστος Μαλτέζος, ο κ. Ιωάννης Παρασκευάκος, η Πρόεδρος της Ετ. Γρ. & Τ.Π. κα Σοφία Παυλάκου. Στην ομιλία συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ κ. Ι. Μπαλτζώης και συντόνισε το μέλος της Εταιρίας κ. Γεώργιος Δουδούμης, Οικονομολόγος-Διπλωμάτης. Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω πλατφόρμας, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο  https://www.youtube.com/watch?v=z4p3_rP7KCo

This image has an empty alt attribute; its file name is %CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5-1024x627.png

 

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ, ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Κόψαμε κι εμείς την πίτα μας (το φλουρί έπεσε στο Δ. Σ.) και γέμισαν οι χώροι μας από πολύ αγαπημένους φίλους και τα μέλη μας.
Είχαμε όμως και μια πολύτιμη παρουσία κοντά μας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας και πολύ γνωστό Γλύπτη τον κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΣΗ που μας συγκίνησε με την τόσο γλυκιά και φορτωμένη με πολλά χρόνια παρουσία του, γιατί ένωσε την “γέννηση” της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά με το σήμερα. ❤️
Ήταν μια πολύ ξεχωριστή βραδυά γεμάτη από ευχές, αγάπη και μουσική, αφού απολαύσαμε τον κ. Δημήτρη Λαουτάρη και τον Δρ.. Βασίλη Θεοφιλίδη, ο οποίος όχι μόνο μας έπαιξε στο πιάνο αρκετές μελωδίες, αλλά μας απήγγειλε τον Ύμνο της Εταιρίας που έγραψε, τον οποίο θα μελοποιήσει.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους ή Αντιδήμαρχός και Επίτιμο Μέλος μας κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, ο Δικηγόρος – Ποινικολόγος κ. Γιάννης Γλύκας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος  Α’ Επιλαχούσα Βουλευτής Πειραιά Ν. Δ. κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Απόρων Καρκινοπαθών “Στάσου κοντά μας” με μέλη του Συνδέσμου κα Ελένη Μισιτζή, η κα Μπουλιέρη από τον Φυσιολατρικό σύλλογο “ΖΉΝΩΝ” και μέλη του συλλόγου, ο κ. Σωτήρης Κάκιας από τον Σύλλογο Δρομέων Πειραιώς και μέλη του συλλόγου.
 

22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Από την παρουσίαση του βιβλίου του μέλους μας Dr. Διονύση Βαλλιανάτου στο ΕΒΕΠ από τους εξαιρετικούς ομιλητές κ. Λεονάρδο Τ. Ρακιντζή Αρεοπαγίτη ε.τ., κ. Γιάννη Γλύκα Δικηγόρο-Ποινικολόγο και φυσικά τον ίδιο τον συγγραφέα. Εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κου Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, που εκτάκτως δεν μπόρεσε να έρθει, ο κ. Σπυρίδων Λυκογιάννης Αστυνόμος Α’ Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, απηύθηνε χαιρετισμό και η Αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Πειραιά κα Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου μας κου Γιάννη Μώραλη.

Στο βιβλίο του Διονύση Βαλλιανάτου, εμφανίζεται όλη η νοσηρότητα της κοινωνίας μας, και ίσως να είναι μια από τις πρώτες φωνές ενός ειδικού, που θέλει να μιλήσει και να διδάξει την καταπολέμηση της βίας και την ανάγκη που υπάρχει για κάθαρση, πριν φτάσουμε στο σημείο μηδέν και μείνουμε βάρβαροι.

Η προσέλευση ήταν μεγάλη, και μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βρεττάκος, ο π. Βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, η Αντιδήμαρχος κ. Αλέκα Τουμαζάτου, η Πρόεδρος του “Στάσου κοντά μας” κ. Μισιτζή Ελένη και η Γραμματέας κ. Κατερίνα Κρεμαστιώτη, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Ερυθρού Σταυρού Πειραιώς κ. Μάνος Κωνσταντινίδης,  ο Στρατηγός Βασίλης Κουρής, ο κ. Σπυρίδων Λυκογιάννης Αστυνόμος Α’, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Φωνής κ. Ελένη Κανατσέλη, η Γ. Γραμματέας του Συνδέσμου Γυναικών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων κ. Ασημίνα Γανοτοπούλου, οι κύριοι και οι κυρίες: Δώρα Χατζή, Νίκος Πολίτης, Θανάσης Γαλάτης, Γιάννης Ηλίας, Ντίνα Τρουπιώτη, Βούλα Μορδοβάνη, Νταίζη Χηνιάδου, Λάμπρος Γιούρντας, Κώστας Ευσταθίου, Θανάσης Κοπάδης, Λευτέρης Ζαχαρίας, Ηλίας Σκαφιδάς, Μαρία Μπουκουβάλα, Άρης Κοτσολάκος, Δημήτρης Θεοδωρολέας, Βίκυ Μητσοβολέα, Ουρανία Μπούρμπη, Αντώνης Μικέλης.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ, και Επίτιμο Μέλος της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, κ. Βασίλη Κορκίδη και το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ, για την παραχώρηση του χώρου, όπου πραγματοποιήσαμε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.

Ευχαριστούμε τον Εκδότη της Φωνής των Πειραιωτών κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΑΤΣΕΛΗ, για το φωτογραφικό υλκό που μας παραχώρησε.

 

11 ΜΑΪΟΥ 2023,  ΦΟΥΑΓΙΕ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΘΕΑΤΡΟΥ  ΠΕΙΡΑΙΑ

Ό,τι ονομάζουμε σήμερα Πολιτισμό, οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν Παιδεία και ο Αριστοτέλης έλεγε: “ότι πρέπει να τιμώνται περισσότερο και από τους γονείς ακόμη, οι παιδαγωγοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά και την ικανότητα να ζουν καλά”.
Και η Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Επίτιμο Μέλος της, κα Νανά Γλύκα-Χαρβαλάκου, Τίμησε στο πρόσωπο του σημαντικού Πειραιώτη και τόσο αγαπητού σε όλους μας Κλασικό Φιλόλογο – Ιστορικό – Συγγραφέα κ. Αντώνιο Α. Αντωνάκο, και όχι μόνο, τους παιδαγωγούς που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Αυτούς που έγιναν η γέφυρα για να περάσουν οι μαθητές τους αντίπερα, (όπως είπε ο Ν. Καζαντζάκης) ενθαρρύνοντάς τους να φτιάξουν τις δικές τους γέφυρες γνώσης και να προχωρήσουν στην ζωή τους.
Ήταν μια εκδήλωση που ξέφευγε από τα συνηθισμένα αφού οι ομιλίες του κ. Αντωνάκου και του κ. Πετρούνια (μέλους του Δ.Σ. της Εταιρίας) καθήλωσαν το ακροατήριο με το μεστό και ουσιαστικό περιεχόμενό τους. Περιεχόμενο που είχε να κάνει με την θλιβερή κατάσταση της εκπαίδευσης σήμερα στα σχολεία από τον κ. Αντωνάκο, και τις αιτίες που οδηγούν τα παιδιά μακριά από την επικοινωνία με την οικογένειά τους και την κοινωνία από τον Δημήτρη Πετρούνια.
Την εκδήλωση συντόνισε η Ειδική Γραμματέας της Εταιρίας κα Ευαγγελία Λιάπη Φιλόλογος-Ποιήτρια και έπαιξε πιάνο το πολύ ξεχωριστό μέλος μας Δημήτρης Λαουτάρης. Στο τέλος, της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι αγαπημένοι εκπαιδευτικοί, κ. Ζυγόπουλος Απόστολος και Γόγαλης Νικόλαος για την τεράστια προσφορά τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!
 

 

 

13  ΜΑΡΤΙΟΥ  2023,  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΠΕΙΡΑΙΑ

13 Μαρτίου 2023, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που ο κόσμος είχε γεμίσει, ακόμη, και όλα τα θεωρεία, τρείς Πανεπιστημιακοί Καθηγητές οι: Διαμαντόπουλος Θανάσης, Άγγελος Συρίγος και Χατζηβασιλείου Ευάνθης, με αφορμή το βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου “στον απόηχο της Καταστροφής “Η Δίκη των Έξι”, παρέδωσαν μαθήματα ιστορίας!

Παρέστησαν: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Μανωλάκος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημαϊκός- Διαστημικός Επιστήμονας, που προς τιμήν του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του στον αστεροειδή 8323 «Κριμιζής», η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Νανά Γλύκα-Χαρβαλάκου, η οποία εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, στον χαιρετισμό της έκανε μια εξαιρετική και λακωνική αναφορά στα γεγονότα της εποχής της Δίκης των Έξι, Αντιπεριφερειάρχης κα Αντωνάκου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ κ.κ. Δ. Μαρκομιχάλης και Γ. Παρασκευάκος, η κα Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Λευτέρης Γιοβανίδης. Επίσης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Γενικός Επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων, Προϊστάμενοι δικαστηρίων, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, οι Πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων κ.α.

Ακόμη, παρέστησαν πάρα πολλά μέλη της Ετ.Γρ. & Τ.Π. και πάρα πολλοί φίλοι της που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της.

Εξαιρετική η προσπάθεια του κου Δήμου Χρυσού, Εφέτη Δ.Δ. και Πρόεδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Πειραιά, που σήκωσε το βάρος της διοργάνωσης αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Το Κανάλι 1 του Πειραιά ήταν κοντά μας επίσης, όπως και ο εκδότης της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ κ. Γιάννης Κανατσέλης.

Σ.Π.

 

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Ετ.Γρ. & Τ.Π. σε μια σεμνή εκδήλωση τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας στα γραφεία της, την οποία αφιέρωσε στις αδικοχαμένες νεαρές κοπέλες στο δυστύχημα των Τεμπών, στις τραγικές Μητέρες τους αλλά και σε όλες τις Γυναίκες που έχουν βιώσει τον χαμό του παιδιού τους.
Αν και η ημέρα ήταν δύσκολη λόγω των απεργιών, μέλη και φίλοι μας μάς τίμησαν με την παρουσία τους, όπως και ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Μανωλάκος, ο κ. Δ. Χρυσός Εφέτης και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, η Αντιδήμαρχός μας κα Νανά Χαρβαλάκου – Γλύκα, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης, η κα Ζ. Κεχαγιά και όλοι παρακολούθησαν τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των μελών της Εταιρίας: κας Ευαγγελίας Λιάπη, Φιλολόγου – Ποιήτριας, του κ. Διονύση Βαλλιανάτου Γιατρού- Συγγραφέα και του κ. Θανάση Κοπάδη Μαθηματικού-Συγγραφέα.
Οι ομιλίες έγιναν με παράλληλη προβολή διαφανειών, κάτι το οποίο ζωντάνεψε τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές.
Σ.Π.

Επάνω 1η φωτογραφία: κα Λιλή Ημέλλου, κα Δήμητρα Διολέτη, κ. Θανάσης Κοπάδης, κα Ευαγγελία Λιάπη, κ. Διονύσης Βαλλιανάτος, κα Σοφία Παυλάκου, κ. Παναγιώτης Βλασόπουλος, κ. Λευτέρης Ζαχαρίας, κ. Δημήτρης Καρύδης, κ. Κώστας Ευσταθίου, κ. Δήμος Χρυσός, κα Ανδρεούλα Χαλκιά. 2η φωτογραφία: κ. Καρύδης, Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Μανωλάκος, Αντιδήμαρχος κα Νανά Χαρβαλάκου-Γλύκα.

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤ. ΓΡ. & Τ.Π.

Την πίτα την έκοψε Δήμαρχός μας κ. Γιάννης Μώραλης, τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση του χώρου, που τόσο είχαμε ανάγκη, και μπορούμε να συνεχίζουμε τις δράσεις μας. 
Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδο, τους Βουλευτές της ΝΔ κ. Γιάννη Μελά και Νικόλαο Μανωλάκο, την αγαπημένη μας Αντιδήμαρχο κα Νανά Γλύκα-Χαρβαλάκου, τον Αντιδήμαρχό μας κ. Δημήτρη Καρύδη την εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη μας κου Γ. Πατούλη κυρία Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, τον κ. Γιάννη Παρασκευάκο μέλος του Δ.Σ. του Ε. Β. Ε. Π. μέλος του Ε.Λ.Ι.Σ.Μ.Ε., μέλος ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ και του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΑΛΑΜΙΣ και Αρωγό Μέλος μας, την π. Πρόεδρο του Ζήνωνα κα Αγγελική Μπουλιέρη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Καλογεράκου όλους τους αγαπημένους φίλους της Εταιρίας και φυσικά όλα τα Υπέροχα Μέλη μας για την παρουσία τους.
 
 

 

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Ν. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

“ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΖΩ…”

Μία εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες μια βραδυά γεμάτη μουσική και λογοτεχνία.

Μία βραδυά που η μουσική φωνή της υψιφώνου Δέσποινας Σκαρλάτου, και αντίστοιχα, το πιάνο και η φωνή της μεσοφώνου Ελένης Δάβου μας ταξίδεψαν, σταμάτησαν τον χρόνο και μας θύμησαν ότι υπάρχουν ακόμη αυθεντικές, ποιοτικές φωνές και μουσική που έχουν παραμεριστεί. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί αυτή η ομορφιά που ζήσαμε, οι τυχεροί που είμασταν, μέσα στον φιλόξενο και πανέμορφο χώρο του ΕΒΕΠ, ο οποίος ξεχείλισε από κόσμο.

Η Παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Συγγραφέα, Διονύση Βαλλιανάτο, και την Φιλόλογο μας Ευαγγελία Λιάπη και η Ελισάβετ Αγόρου συμμετείχε στον συντονισμό μαζί με την Πρόεδρο Σοφία Παυλάκου. Κάτι νέο έχει ξεκινήσει στον χώρο της λογοτεχνίας το οποίο δίνει την δυνατότητα στον καθένα, από εμάς, να βγάλει από μέσα του τον “Λογοτέχνη” που ενδεχομένως κρύβει μέσα του. Ένα βιβλίο “απλό” στην ανάγνωση , αλλά γεμάτο μηνύματα γι αυτόν που θα θελήσει να εμβαθύνει το περιεχόμενό του.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδοςοι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.Ν. Μανωλάκος, κ. Ι. Μελάς, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Νανά Γλύκα Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κ. Δ.Καρύδης, ο Πολιτευτής της Ν.Δ. Β’ Πειραιά κ. Γ. Βρεττάκος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης & Νήσων Αιγαίου κα Α. Δασκαλάκη, η Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Γυναικών Πελοποννήσου κα Καλογεράκου, η Πρόεδρος του Ζήνωνα κα Α. Μπουλιέρη. Πολλά μέλη της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά και τόσοι πολλοί φίλοι που είναι δύσκολο να τους αναφέρουμε όλους ονομαστικά, αν και θα το θέλαμε.

Σ.Π.

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου με την Διεθνούς Φήμης Υψίφωνο Δέσποινα Σκαρλάτου
Αριστερή φωτογραφία: η Πρόεδρος της Ετ.Γρ. & Τ.Π. Σοφία Παυλάκου, ο Συγγραφέας Διονύσης Ν. Βαλλιανάτος, η Φιλόλογος-Λογοτέχνιδα Ευαγγελία Λιάπη, η Εκπαιδευτικός-Λογοτέχνιδα Ελισάβετ Αγόρου. Δεξιά φωτογραφία: η μεσόφωνος και πιανίστα Ελένη Δάβου με τον Συγγραφέα Διονύση Βαλλιανάτο και την υψίφωνο Δέσποινα Σκαρλάτου.

 

 

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΣΤΡΟΦΗ

Παρουσίαση του βιβλίου του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού στην Μνήμη του “Κώστα Θεοφάνους” ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Ετ. Γρ. & Τ.Π. Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική στήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής κου Γεωργίου Πατούλη και εικονογραφήθηκε απο την γλύπτρια – ζωγράφο και μέλος της Ετ.Γρ. & Τ.Π. Ντίνα Ανστασιάδου.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Πατούλης,με την Πρόεδρο της Ετ. Γρ. & Τ.Π. Σοφία Παυλάκου και την Λογοτέχνιδα Ευαγγελία Λιάπη, ο πιανίστας και μέλος της Εταιρίας Δημήτρης Λαουτάρης, η Αντιπρόεδρος Λιλή Ημέλλου, η Γενική γραμματέας Νινέττα Θεοχάρη -Παπαοικονόμου, τα μέλη της Εταιρίας: Ελισάβετ Αγόρου, Μαρία Σταματάκη, Σταύρος Παπουτσής.
Γενική άποψη του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση, ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσολιάς και ο Επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρκομιχάλης στο βήμα.

 

20 Σεπτεμβρίου 2021, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ, ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΜΜ. ΞΑΝΘΟΥ “ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ” Έκδοση 1845, ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. & ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕΠ.

Μια συνδιοργάνωση του ΕΒΕΠ και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά. 

Ζ’ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για το 2021 ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΓΕΡΑΝΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 με το θέμα:

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ (1821-2021)

‘Οπως σε όλους τους προηγούμενους Διαγωνισμούς μας έτσι και σε αυτόν εκδόθηκε Συλλεκτικό- Επετειακό βιβλίο στο οποίο περιλαμβάνονται: το Βραβείο, οι 3 Διακρίσεις και τα ποιήματα των συμμετεχόντων τα οποία έλαβαν υψηλή βαθμολογία. Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του εκδοτικού οίκου: “ΚΟΥΡΟΣ”. Ο Διαγωνισμός είχε μεγάλη επιτυχία και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 200.

8 Ιουνίου 2020 εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Μια ξεχωριστή ημέρα όχι μόνο λόγω του συμβολισμού της αλλά και λόγω της τοποθέτησης του Αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Αγία Τριάδα Πειραιώς. Μια ιδέα του Προέδρου του ΕΒΕΠ και Επίτιμου Μέλους μας κ. Βασίλη Κορκίδη, που υλοποιήθηκε από τον Γλύπτη Γιώργο Ρούσση, ένος από τα παλαιά μέλη της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά. Είμαστε Υπερήφανοι και για τους δύο και τους ευχαριστούμε!

3- 12 Μαρτίου 2020, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ 43η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

29 μέλη μας παρουσίασαν 107 έργα!!!

Σε μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα έγιναν τα εγκαίνια της 43ης Έκθεσης των εικαστικών μας. Τα έργα τους είναι εξαιρετικά κατά κοινή ομολογία, ο κόσμος που δεν φοβήθηκε τον κορονοϊό γέμισε την Πινακοθήκη.

Την εκδήλωση ξεκίνησε το μέλος μας, φωτογράφος και ποιήτρια, κα Δανάη Σταματίου για να συνεχίσει η Πρόεδρος κα Σοφία Παυλάκου με την τιμητική απονομή που έκανε η Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά στο μέλος της και μουσικό κ. Δημήτρη Λαουτάρη για την προσφορά του στην Εταιρία, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά. Το τιμητικό Δίπλωμα το απένειμε η αγαπημένης μας Αντιδημάρχος Οικονομικών κα Νανά Γλύκα-Χαρβαλάκου που μας τίμησε με την ευγενική της παρουσία, όπως και τα αναμνηστικά τιμητικά διπλώματα στους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους στην έκθεση.

Εκτός από τα μέλη μας και τους φίλους της Εταιρίας αγαπημένες παρουσίες ήταν η Πρόεδρος του «ΖΗΝΩΝΑ» κα Αγγελική Μπουλιέρη και η Γραμματέας του «ΖΗΝΩΝΑ» Μάγδα Κισσιώτη, ο Ποιητής κ. Δημήτρης Πιστικός και εκδότης του Λογοτεχνικού περιοδικού «3η χιλιετία», η μουσικοσυνθέτρια Ελένη Γκαϊτατζή, ο κ. Θόδωρος Κατσικάρος των εκπαιδευτηρίων «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ-BIRDS”, η Κλαίρη Παπαγεροθέου και πολλοί άλλοι.

Οι εκπλήξεις της μουσικής βραδιάς, όπως εξελίχτηκε, ήταν ο νεαρός Μάνος Δημητρίου Λαουτάρης (Αρχιτέκτων-Ζωγράφος) ο οποίος έπαιξε πιάνο και τραγούδησε αλλά και η Κέλλυ Ζαχάρη (αγιογράφος) η οποία τραγούδησε A capella , ενώ ενδιάμεσα έπαιξε και ο κ. Δημήτρης Λαουτάρης και για αρκετή ώρα η Πινακοθήκη ήταν γεμάτη από όμορφες μελωδίες και χαρούμενο κόσμο.

Τα εγκαίνια και μερικά δείγματα από τα έργα των Εικαστικών μας:

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια και μερικά έργα των μελών μας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά κα Νανά Γλύκα – Χαρβαλάκου με την Πρόεδρο Σοφία Παυλάκου κάνουν τις απονομές, πιάνο από τον Μάνο Λαουτάρη , τραγούδι από την Κέλλυ Ζαχάρη, Γλυπτό του Γ. Ξενούλη, “Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ” του Π. Βλασόπουλου, Έργα των Κέλλυ Ζαχάρη, Π. Βλασόπουλου, Ν. Βλαχοπούλου
Φωτογραφία της Δανάης Σταματίου “Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ”, Αγιογραφίες, “ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΑΣ” της Ντίνας Αναστασιάδου, “ΠΛΟΙΑ” του Γ.Ρούσση, “ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΓΝΕΘΕΙ” της Σοφίας Τουχαντζίδου, Αγιογραφίες.

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

9:30 το πρωί στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του Β’ Δημοτικού σχολείου ήρθαν για μια εκδήλωση της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά αφιερωμένη σε αυτά! Μια ανάμνηση για το όμορφο πέρασμα από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο με μουσική αλλά και χαρτοδιπλωτική ή Origami. Ο αξεπέραστος κ. Δημήτρης Λαουτάρης με το πιάνο του τα συνόδευσε σε τραγούδια που αυτά γνώριζαν και τα τραγούδησαν. Κατόπιν παρακολούθησαν χαρτοδιπλωτική από την κα Ντίνα Αναστασιάδου και έφτιαξαν τα πρώτα τους origami!!! Τέλος φόρεσαν τις αποκριάτικες μάσκες που τους είχε φτιάξει η κα Αναστασιάδου και αποχώρησαν χαρούμενα!!!Ευχαριστούμε τον κύριο Δημήτρη Λαουτάρη για την παρουσία του, την κα Αναστασιάδου για τις γνώσεις που τους μετέδωσε, την κα Κέλλυ Ζαχάρη, που παρά την ίωση που την ταλαιπωρεί, ήρθε αλλά δεν μπόρεσε να τραγουδήσει και την Διεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά που μας εμπιστεύτηκε για άλλη μία φορά και αγκάλιασε τις εκδηλώσεις μας.

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μια υπέροχη βραδιά που σταμάτησε ο χρόνος!Μια βραδιά που τα γραφεία μας γέμισαν από κόσμο και είχαμε και ορθίους!Η εκδήλωση για τον Νίκο Καββαδία ήταν εξαιρετική. Ο Βρανάς Γκρέκας με τον λιτό του λόγο, χωρίς να κουράσει έδωσε τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαμε να μάθουμε σχετικά με τον Ποιητή της Θάλασσας. Εξαιρετικός στις απαγγελίες του ο Δημήτρης Μπίθαρης, αλλά και η Κέλλυ Ζαχάρη που τραγούδησε μέσα από την ψυχή της (παρά την ίωση που την βασάνιζε). Η βραδιά όμως χωρίς τον Δημήτρη Λαουτάρη και τον γιό του Μάνο Δ. Λαουτάρη δεν θα ήταν ίδια! Έπαιξαν πιάνο και ο ταλαντούχος Μάνος γοήτευσε, όχι μόνο με το πιάνο του αλλά και με την φωνή του παρέσυρε το κοινό που σιγοτραγουδούσε μαζί του και η ατμόσφαιρα εκτοξεύτηκε!! Μια μοναδική βραδιά που δυστυχώς τελείωσε «γρήγορα» και ας είχε πάει η ώρα 22:00…..

Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας!!! Όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, που όπως πάντα προσφέρονται ανιδιοτελώς και στηρίζουν τον Πολιτισμό που παράγεται μέσα από τα ταλέντα και το έργο τους, τα οποία προσφέρουν απλόχερα στον κόσμο μέσω της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά που είναι μέλη!!!

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Πολιτισμός και Αθλητισμός, δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Αυτό απέδειξε άλλη μια εκδήλωση μας που έφτασε στο τέλος της με επιτυχία.

Το Μέλος μας (Ζωγράφος – δασκάλα του Τάε Κβο Ντο, αλλά και πρώην μέλος του Δ.Σ. στην θέση της Γ.Γραμματέως) Μαίρη Καβιέρη μας έφερε τους μαθητές της από τον Σύλλογο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ, για να παρακολουθήσουν την διήγηση ιστοριών του Λευκάδιου Πάτρικ Χέρν μεταφρασμένες από την συγγραφέα μας Παιδικής Λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου – Λιανού, αλλά και παρουσίαση της Ιαπωνικής ζωγραφικής Sumi e από την Ζωγράφο μας – Γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου, η οποία και εικονογράφησε το βιβλίο με τις ιστορίες.

Τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους ενθουσιάστηκαν! Η τόσο ζωντανή και κεφάτη διήγηση της Εύας τα καθήλωσε, οι δε προσπάθειές τους να ζωγραφίσουν, μιμούμενα την Ζωγράφο μας, μόνο με πινέλα και όχι με μολύβια όπως έχουν μάθει μέχρι τώρα, τα γοήτευσε και τα ενθουσίασε με ό,τι κατάφεραν να κάνουν, Ντίνα Αναστασιάδου που τόσο απλόχερα μοίρασε μαζί με την ζωγραφική της και τις γνώσεις της που αφορούν έναν πολιτισμό και μια κουλτούρα διαφορετική από την δική μας, αλλά και τόσο εντυπωσιακά ενδιαφέρουσα!!!

Ο χώρος μας γέμισε χαρά και δημιουργία και δώσαμε υπόσχεση να επαναλάβουμε την εκδήλωση για περισσότερα παιδιά.

16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΑΣ

Ως είθισται, κόψαμε κι εμείς την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας σε μια πολύ χαρούμενη εκδήλωση. Ο Αντιπρόεδρός μας κος Λάμπρος Γιούρντας έκοψε την πίτα και το φλουρί έπεσε στο μέλος μας Δανάη Σταματίου, η οποία αφού μοίρασε την πίτα σε όλους τους παρευρισκόμενους πήρε το τελευταίο κομμάτι που προοριζόταν γι αυτήν και το φλουρί την περίμενε μέσα σε αυτό! Δανάη μου πάντα καλότυχη να είσαι!

Η ευγενική παρουσία των περισσοτέρων από τα μέλη μας, αλλά και των φίλων μας κράτησαν την ατμόσφαιρα χαρούμενη και ζεστή. Ανταλλάξαμε ευχές, αλλά και υποσχέσεις για περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα. Πρωταγωνιστής όπως πάντα ήταν ο κ. Δημήτρης Λαουτάρης που μας έδωσε χαρά με την αξεπέραστη μουσική του!

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους τους κ.κ. : Μανωλάκο Λεωνίδα ο οποίος εκπροσώπησε τον αδελφό του κ. Νικόλαο Μανωλάκο Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Μαυροειδάκο, τον κ. Κουτσολιάκο, τον κ. Νικολακάκο, την κυρία Αγγελική Μπουλιέρη Πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου «ΖΗΝΩΝ», την κα Μάγδα Κισσιώτη μέλος του Δ.Σ. του Ζήνωνα, τον κ. Δημήτρη Κούτσικο Γ. Γραμματέα του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήμα Πειραιά, με την εξαιρετική Σύζυγό του Καλλιόπη, τις κυρίες Δ.Λαουτάρη και Πουράκη, την κα Ζαχαρία, την κα Μικέλη, ΟΛΑ τα μέλη μας (Ζωγράφους-Λογοτέχνες-Μουσικούς-Αγιογράφους-Ψηφιοθέτες-Φωτογράφους) και ευχόμαστε να μοιραστούμε κι άλλες τέτοιες όμορφες βραδιές.

Και του Χρόνου με Υγεία και Αγάπη!!!

Ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Λάμπρος Γιούρντας κόβει την πίτα, δίπλα του ο κ. Ζαχαρίας Ελευθέριος Ταμίας μας, ο κ. Δημήτρης Λαουτάρης στο αρμόνιο και μέλη μας όπως η κα Δανάη Σταματίου, η κα Δήμητρα Διολέτη, ο κ. Βρανάς Γκρέκας μαζί με την Πρόεδρο κα Σοφία Παυλάκου και τον κ. Δημήτρη Λαουτάρη.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Άλλη μια εξαιρετική εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες μιας και αναφερότανε στις ιστορίες του Λευκάδιου Πάτρικ Χερν, του εθνικού λογοτέχνη της Ιαπωνίας με ελληνική καταγωγή.

Το μέλος μας κα Νινέττα Παπαοικονόμου -Θεοχάρη άνοιξε την εκδήλωση ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους σχετικά με την ιστορία της Εταιρίας και η Πρόεδρος κα Σοφία Παυλάκου καλωσόρισε τους καλεσμένους και διάβασε τα βιογραφικά των δύο κυριών, της Εύας Πετροπούλου-Λιανού και της Ντίνας Αναστασιάδου.

Η κα Εύα μας ταξίδεψε διαβάζοντας μια ιστορία του Λευκάδιου Πάτρικ Χερν και η παραστατική της αφήγηση έκανε τους μικρούς ακροατές της να την παρακολουθούν άφωνοι! Η καταξιωμένη γλύπτρια-ζωγράφος κα Ντίνα Αναστασιάδου αφηγήθηκε με συγκίνηση την δύσκολη ζωή του πρωταγωνιστή της εκδήλωσης του Λευκαδίτη συγγραφέα και κατόπιν μας έδειξε την υπέροχη τεχνική ζωγραφικής Sumi e, της οποίας μας είχε ήδη διηγηθεί την προέλευση και ιστορία.

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Στις 9 Δεκεμβρίου 2019  στην καταστόλιστη, Χριστουγεννιάτικη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ φιλοξενήθηκε εκδήλωση πολλών “αστέρων”!!!

Ευχαριστούμε την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και της Πινακοθήκης κυρία Ευαγγελία Μπαφούνη που μας εμπιστεύτηκε και μας πρότεινε να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση, της οποίας το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξαιρετική αυτή έκθεση που ξεκίνησε το Μάϊο και τελειώνει 18 Δεκεμβρίου

Έλαμψαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ΑΣΤΕΡΙΑ!!! Υπέροχος ο κύριος Κουρμουλάκης – θεατρολόγος – που ξεκίνησε με ξενάγηση στην καταπληκτική έκθεση που επιμελήθηκε, συνέχισαμε με καλωσόρισμα και ανάγνωση περιληπτικού βιογραφικού της Ετ.Γρ.& Τ.Π. κυρίως για τους μη “μυημένους”. Ακολούθησε η Πρόεδρος Σοφία Παυλάκου με παρουσίαση των συντελεστών της εκδήλωσης, για να πάρει την σκυτάλη ο Δημήτρης Γκίκας και να μας καθηλώσει με τα εξαιρετικά του κείμενα-αναφορές στον Μάνο Κατράκη, αλλά και για να μας μάθει ότι ο ηθοποιός έχει πει και τραγούδι! Ενδιαμέσα ταξιδέψαμε με την υπέροχη μουσική του Δημήτρη Λαουτάρη και την Φωνή της Ηλέκτρας Δημόγλου, για να κλείσει η εκδήλωση με τον Δημήτρη Λαουτάρη που μας έκανε όλους μια αγκαλιά που τραγουδούσε!

Η προσέλευση ήταν μεγάλη, αλλά και οι χαρούμενοι άνθρωποι επίσης! Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου Μάτα Φαρούπου- Κορναράκη, η Μαίρη Κυδωνάκη, ο Παναγιώτης Αγαπητός, ο Δημήτρης Φαρούπος, πολλά μέλη της Εταιρίας και πολλοί φίλοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Τους ευχαριστούμε όλους!!!!

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019,

το μέλος μας Σωτηρία Λέκκα παρουσιάζει το έργο της στην 33η Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι.

Έγινε άλλη μια παρουσίαση βιβλίου μέλους μας στην έκθεση του βιβλίου. Η Σωτηρία Λέκκα μας μίλησε για τα 4 βιβλία που έχει γράψει, αλλά επικεντρώθηκε στα δύο τελευταία τα “ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ” και την “ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ”. Όμορφα βιβλία των οποίων η υπόθεση βγήκε μέσα από τις εμπειρίες της που συνοδεύτηκαν από μυθοπλασία. Κατόπιν ακολούθησε μια πολύ όμορφη συζήτηση με την συγγραφέα. Της ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδα και περιμένουμε κι άλλα.

15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, το μέλος μας Δρ Δημήτρης Γκίκας Παρουσιάζει το βιβλίο του στην 33η Έκθεση Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά.

10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της 33ης Έκθεσης Βιβλίου στο Πασαλιμάνι 7-23 Ιουνίου 2019. Το περίπτερο μας το επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων και πολλοί άλλοι. Τα μέλη μας ήταν όλα παρόντα.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 8 Μαϊου 2019

Άλλη μια υπέροχη εκδήλωσή μας τελείωσε σήμερα! Ήταν η ομιλία του Καρδιοχειρουργού Δρ Γρηγόρη Παττακού που έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά “ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ”.
Αν και οι περισσότεροι Πειραιώτες έτρεχαν στις πολιτικές εκδηλώσεις των υποψηφίων για τις εκλογές, αρκετοί αποφάσισαν να έλθουν στην εκδήλωσή μας, η οποία τους αποζημίωσε. Η ομιλία του κου Παττακού ήταν εξαιρετική και εμπεριστατωμένη και κατόπιν απήντησε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι παριστάμενοι. Το τέλος έκρυβε μια έκπληξη για όλους μας, ο εξαιρετικός πιανίστας μας κ. Λαουτάρης κάθισε στο πιάνο και γέμισε με την “μαγεία ” του όλη την αίθουσα. Δεν υπήρχε πιο όμορφος τρόπος για να τελειώσει αυτή η βραδυά και τον ευχαριστούμε γι αυτό! Γίναμε όλοι μια αγκαλιά και τον απολαύσαμε!
Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόρη Παττακό για την ομιλία που μας έκανε, ευχαριστούμε και τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδη που μας φιλοξένησε για άλλη μια φορά στην Αίθουσα “Γεώργιος Κασιμάτης”. Ευχαριστούμε για την παρουσία τους τα μέλη μας, όλους τους φίλους μας και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Οικονομάκο, του τμήματός μας της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες που μας έβγαλε.

Ο καρδιοχειρουργός Δρ Γρηγόρης Παττακός
Η Πρόεδρος της Ετ.Γρ. & Τ.Π. Σοφία Παυλάκου
Μέλη και φίλοι της Ετ.Γρ. & Τ.Π. που παρευρέθησαν στην εκδήλωση.
Από αριστερά ο Έφορος εικαστικών Π. Βλασόπουλος, ο πιανίστας Δ. Λαουτάρης, ο καρδιοχειρουργός Δρ Γρηγόρης Παττακός, καλλιτεχνική φωτογραφία Π. Οικονομάκος, Σοφία Παυλάκου, κ. Αγαπητός.
Την βραδυά την έκλεισε ο υπέροχος πιανίστας μας Δημήτρης Λαουτάρης!!!!

“ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ” του Δήμου Πειραιά

3 – 12 Μαϊου 2019

Από τα Εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών μας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση της Ετ.Γρ. & Τ. Π. με το ΕΒΕΠ. και γίνεται στα πλαίσια των εορτασμών “ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ¨” του Δ΄ήμου Πειραιά. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ανακοινώθηκε στον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειο Κορκίδη η ανακήρυξή του απο την γενική Συνέλευση σε ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ μας.

Χαιρετισμός Προέδρου του ΕΒΕΠ στα εγκαίνια της έκθεσης Εικαστικών της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά

«Αγαπητή Πρόεδρε, Σοφία Παυλάκου, φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πολύ τιμητική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να με ανακηρύξετε επίτιμο μέλος σας. Γνωρίζω καλά, ότι εσείς οι αξιόλογοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, έχετε προσφέρει επί δεκαετίες, πολύ περισσότερα και σημαντικά πράγματα για την ελληνική κοινωνία, από ότι εγώ για την επιχειρηματικότητα. Η διάκριση που μου προσφέρετε απλόχερα σήμερα έχει για εμένα ιδιαίτερη αξία και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.
Με διπλή χαρά, λοιπόν σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και στα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας και φωτογραφίας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2019». Πρόκειται για μία αξιόλογη και πετυχημένη συνεργασία του Επιμελητηρίου μας με την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Όπως γνωρίζετε, οι «Ημέρες Θάλασσας», είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός, που γιορτάζεται στον Πειραιά και περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων. Ξεκίνησαν το 2015, με αφορμή τον εορτασμό στον Πειραιά της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το Επιμελητήριό μας, με τη βοήθεια σας συμμετέχει ενεργά στην εν λόγω διοργάνωση, με την πεποίθηση ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα εξωστρέφειας, στο πλαίσιο της ανάδειξής της πόλης μας. Έτσι, ενισχύουμε ευρύτερα την όλη προσπάθεια του Δήμου Πειραιά, που σκοπό έχει την προσέλκυση επισκεπτών, δημιουργώντας μια γέφυρα συνεργασίας με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης μας, ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας. Είναι σημαντικό επίσης ότι, κάθε χρόνο, προστίθενται νέοι φορείς, οι οποίοι καταθέτουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Σε ευρύτερο πλαίσιο, πιστεύω ότι, ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο, μεγαλώνει και διεκδικεί νέα πνοή για τους κατοίκους του. Μία σειρά από κινήσεις, που ξεκινούν από τον Δήμο και φτάνουν στους φορείς, όπως το Επιμελητήριό μας, συνθέτουν την έντονη κινητικότητα, ώστε να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε μία μεγάλη, σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ένα ζωντανό κομμάτι της πρωτεύουσας, διαδραματίζοντας το ρόλο που δικαιωματικά του ανήκει: του επιχειρηματικού και ναυτιλιακού “city”, αλλά και ως κοιτίδα πολιτισμού. Ολοκληρώνοντας, θεωρώ πως, ιδιαίτερα σήμερα, έχουμε ανάγκη την αμοιβαία συνεργασία, όπως αυτή που ανέπτυξε το ΕΒΕΠ με την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά. Το κάναμε πράξη με την άξια και ικανότατη πρόεδρο, αλλά και εξαιρετική φίλη μου Σοφία και θα συνεχίσουμε αυτή την αγαστή συνεργασία και στο μέλλον. Η επιχειρηματικότητα οφείλει να στηρίζει τον πολιτισμό, από τον οποίο έχει διδαχθεί πολλά. Η προσφορά των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης στην επιχειρηματικότητα είναι ανεκτίμητη. Αν το πιστέψουμε πραγματικά και το υποστηρίξουμε όλοι μαζί, θα καταφέρουμε πολλά. Σας ευχαριστώ θερμά»!

Ο Χαιρετισμός της Προέδρου της Ετ.Γρ. & Τ.Π. Σοφίας Παυλάκου στα εγκαίνια της έκθεσής μας.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδη, αγαπητοί φίλοι και μέλη της Εταιρίας, φέτος κλείνουμε 43 χρόνια ύπαρξης στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών και είμαστε ένας Σύλλογος που καθώς όλοι γνωρίζετε ιδρύθηκε από σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων & των Τεχνών όπως ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Στέλιος Γεράνης, ο Αλέκος Χρυσοστομίδης, ο Παναγιώτης Τσουτάκος, ο Μιχάλης Κάσσης και πολλούς άλλους. 
Προσπαθούμε να κρατάμε ψηλά αυτήν την ταυτότητα που μας κληροδότησαν και να προσφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας στον Πολιτισμό του Πειραιά, μιας και είμαστε ένας Σύλλογος του οποίου τα μέλη πρέπει να έχουν απαραιτήτως την ιδιότητα του λογοτέχνη ή του εικαστικού.
Προσπαθούμε να υλοποιούμε τους στόχους των ιδρυτών μας και ένας από αυτούς είναι η αναγνώριση ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, στα Γράμματα και στις Τέχνες.
Ένας από αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που διακρίνεται για την ποιότητά του, τις ευαισθησίες του, την αγάπη του για τον Πολιτισμό αλλά και την προσφορά του στο γενικό καλό είναι ο πολύ αγαπητός και γνωστός σε όλους σας Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης, με τον οποίον έχουμε συνεργαστεί και άλλες φορές συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις Πολιτιστικού περιεχόμενου.
Το έργο του είναι πολυδιάστατο και γεμάτο από ειλικρινές ενδιαφέρον για τον χώρο στον οποίο κινείται, και είναι τόσο μεγάλο που δεν χωράει στις αράδες ενός λόγου, μιας ομιλίας. Οι αγώνες που κάνει για τον χώρο που υπηρετεί είναι δύσκολοι και απαιτούν εγρήγορση και συνεχείς προσπάθειες που δεν σταματούν πουθενά, αλλά το αντίθετο, τρέχουν και ακολουθούν τις εξελίξεις ή και ακόμη τις προβλέπουν για να τις προλάβουν.
Ο κ. Κορκίδης, αυτός ο τόσο ξεχωριστός άνθρωπος, ανακηρύχτηκε παμψηφεί από την Γενική μας Συνέλευση επίτιμο μέλος της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά και είναι χαρά μας να ανήκει και αυτός στην όμορφη οικογένειά μας. Με χαρά θα του απονείμουμε μια περγαμηνή όπου του ανακοινώνουμε την απόφαση όλων μας.
Του ευχόμαστε να έχει πάντα αυτήν την δύναμη να παλεύει για το γενικό καλό και να είναι γερός για να τα καταφέρνει.

Σας ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης με την
Πρόεδρο της Ετ.Γρ.& Τ.Π κα Σοφία Παυλάκου

Στιγμιότυπα από την εκδήλωσή των εγκαινίων και την έκθεση που έλαβαν χώρα στο ΕΒΕΠ.

Τα μέλη μας: υπέροχος Δημήτρης Λαουτάρης πιάνο και Ηλέκτρα Δημόγλου τραγούδι!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 21 Μαρτίου 2019

Σε μία ιδιαίτερα όμορφη ατμόσφαιρα στα γραφεία μας γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και όχι μόνο. 
Πριν αρχίσει η εκδήλωση το μέλος μας κ. Λάμπρος Γιούρντας, στον λίγο χρόνο που είχε στην διάθεσή του, λόγω οικογενειακού κωλύματος, ήρθε και μας απήγγειλε δύο ποιήματά του.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος Σοφία Παυλάκου και το μέλος μας Ελένη Βαβουράκη-Καραγιαννοπούλου μας μίλησε για την ποιήτρια της αρχαιότητας Σαπφώ και απήγγειλε ποίημά της μεταφρασμένο από τον Οδυσσέα Ελύτη. 
Η Πρόεδρος μας μίλησε για τον Ελύτη και τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ”, αλλά και για τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος σε ένα σπάνιο κείμενό του διηγείται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ένοιωσε όταν το διάβασε και τον τρόπο με τον οποίο θέλησε να το επενδύσει με την μουσική του. 
Ακόμη εν όψη της 25ης Μαρτίου η Ηλέκτρα Δημόγλου τραγούδησε και έπαιξε στo αρμόνιο απόσπασμα από τους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ.
Η Νινέττα Θεοχάρη-Παπαοικονόμου έκλεισε την εκδήλωση με τον, γεμάτο αλήθειες, λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα. 
Μοναδικός ήταν ο κ. Δημήτρης Λαουτάρης ο οποίος γέμισε με “μαγεία” τον χώρο παίζοντας στο αρμόνιο.
Τέλος ο κ. Δημόγλου και ο κ. Βρανάς Γκρέκας απήγγειλαν ποιήματα.
Την όμορφη αυτή εκδήλωση την μοιραστήκαμε με ιδιαίτερα αγαπημένα μέλη και φίλους μας που νοιάζονται και αγαπούν τον Πολιτισμό, όπως την Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Πειραιά κα Νανά Γλύκα-Χαρβαλάκου, την Σημαιοφόρο των Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Ντιάνα Μαντζαβίνου, αλλά και την Πρόεδρο του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου κα Μάτα Κορναράκη-Φαρούπου, την Γ.Γραμματέα του Συνδέσμου κα. Άννα Δασκαλάκη, τον κ. Φαρούπο και πολλούς άλλους. 


ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΙΑΡΕΛΛΗ – ΣΙΑΚΗ

21η ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ΓΥΝΑΙΚΑ & ΠΟΙΗΣΗ : Η “Λεσβιακή Παροικία” γιόρτασε τις δύο σημαντικές επετείους: την “Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας” και της “Ποίησης” τιμώντας στο πρόσωπο της Ελένης Κονιαρέλλη – Σιακή την επιτυχημένη “γυναίκα” και την σημαντική λέσβια “ποιήτρια”, σε αίθουσα αθηναϊκού ξενοδοχείου. Μέλος της “Λεσβιακής Παροικίας” εδώ και αρκετά χρόνια, ενεργό και δραστήριο, η Ελένη, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Αιολίδα», δίνει το παρών, ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά τον δραστήριο λεσβιακό σύλλογο.

-Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρία μουσικά κομμάτια που ερμήνευσε με το βιολί του, ο εγγονός της τιμώμενης Χρήστος – Εφραίμ Τσιώνας. Αμέσως μετά, η πρόεδρος Καίτη Μεσσηνέζη- Πλατσή παρουσίασε την Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή και αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητά της, ενώ ενδιάμεσα της ομιλίας, η Μελίτα Τσιώνα απήγγειλε μερικά από τα ποιήματά της.

-Το διοικητικό συμβούλιο πρόσφερε στην Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή τιμητικό δίπλωμα, για το μέχρι σήμερα επιτυχημένο λογοτεχνικό και ποιητικό της έργο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 
Η Πινακοθήκη γέμισε και σήμερα από χαρά και παιδικά γέλια! Ήταν η τέταρτη ημέρα δράσης σε μια σειρά εκδηλώσεων που έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει.
Δύο μέλη της Ετ.Γρ. & Τ.Π. η Νατάσσα Θάνου, παιδαγωγός, και η Ηλέκτρα Δημόγλου, μουσικός, σκόρπισαν χαρά στις παιδικές ψυχούλες. Το παραμύθι “Η ΓΕΛΑΣΤΗ ΑΠΟΚΡΙΑ” και το παραδοσιακό και υπέροχο γαϊτανάκι που κατασκεύασε η Ηλέκτρα ήταν μοναδικά! Τα μικρά παιδιά γνώρισαν τις παραδόσεις μας! Ταξίδεψαν με την γελαστή Αποκριά σε πολλά μέρη της Ελλάδας μας, χορέψανε και γοητεύτηκαν από το γαϊτανάκι που έβλεπαν για πρώτη φορά!ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δρ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μετά από πρόσκληση της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, στις 18 Μαρτίου, ο καρδιοχειρουργός Δρ Γρηγόρης Παττακός έκανε ομιλία στους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Πειραιά. Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί μπορέσαμε να προσφέρουμε κάτι πολύ χρήσιμο σε όλους αυτούς τους τόσο πολύτιμους συνανθρώπους μας!❤
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κ. Γρηγόρη Παττακό για την ευγενική του ανταπόκριση, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του, και στην κα Ντιάνα Μαντζαβίνου για την συνεργασία της στην συγκεκριμένη δράση.

Σοφία Παυλάκου Πρόεδρος της Ετ.Γρ.& Τ.Π.

Σχόλιο από Eleni Gabria: Από τις πιό ωραίες διαλέξεις από Γιατρό!!!!!! Δρ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ , κράτησε όλη τη διάλεξη , σε εξαιρετικό επίπεδο. Γνώση, Αισιοδοξία, Χαρά!!!!!! Θερμά Συγχαρητήρια στη Νοσηλευτική Πειραιά❤️στούς Εθελοντές και των τριών Σωμάτων του Π.Τ. Πειραιά, Μελών και Φίλων που παρακολούθησαν τη διάλεξη, μαζί μας η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του τμήματός μας, κ.κ.Δρύ και Ζαχαροπούλου , η Νοσηλ/τρια Ευαγγελία Μούρου.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2019

Στις 17 Ιανουαρίου κόψαμε την πίτα μας! Σε μια πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα, όλοι μαζί φίλοι και μέλη της Εταιρίας ανταλλάξαμε τις ευχές μας για την νέα χρονιά, και απονείμαμε Δίπλωμα Επίτιμου Μέλους στην πολύ αγαπητή μας Νανά Χαρβαλάκου-Γλύκα (την απονομή την έκανε ο Μουσικοσυνθέτης μας Κώστας Μυλωνάς), αλλά και στον φοροτεχνικό Γεώργιο Παπούλια για την ανιδιοτελή βοήθειά του προς την Εταιρία, σε θέματα του αντικειμένου του. Είχαμε κοντά μας αγαπημένους και χαρούμενους ανθρώπους, όμορφες παρουσίες, αλλά ο τυχερός της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Λαουτάρης που κέρδισε το φλουρί! Και του χρόνου να είμαστε καλά!
Ευχαριστούμε την Ηρώ – Δανάη Σταματίου για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε, αλλά και τον κύριο Κανατσέλη!

Ευχαριστούμε για την βοήθειά τους στην εκδήλωσή μας τον ζωγράφο μας Λευτέρη Ζαχαρία, τον αγιογράφο μας Παναγιώτη Βλασόπουλο, την φωτογράφο μας Ηρώ – Δανάη Σταματίου. 
Μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο γνωστός Μουσικοσυνθέτης αλλά και ιδρυτικό μέλος μας Κώστας Μυλωνάς με την σύζυγό του Ράνια, η Πρόεδρος του ΖΗΝΩΝΑ Αγγελική Μπουλιέρη, το μέλος του Δ.Σ. του ΖΗΝΩΝΑ Μάγδα Κισσιώτη, η ζωγράφος Ελένη Βαβουράκη-Καραγιαννοπούλου, ο γιατρός Γιάννης Οικονομίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιάννης Σπυράκης, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ο ζωγράφος Χρήστος Τσακιρίδης, ο ιστορικός Βρανάς Γκρέκας, η ζωγράφος Χρυσή Καλδέλη, ο λογοτέχνης Λάμπρος Γιούρντας, ο ζωγράφος Ρούσσης Γιώργος, ο ποιητής Δημήτρης Τζιλιβάκης, η ζωγράφος Χριστίνα Γαλάνη, η φωτογράφος , ο μουσικός Δημήτρης Λαουτάρης με την σύζυγο του και την αδελφή της Άννα Πουράκη, η μουσικοσυνθέτρια Φώφη Κονδύλη, ο αγιογράφος Τάσος Μπούχλης, ο μουσικός Γιάννης Γκάνος, η Φωτεινή Πιστικού  και άλλοι.
Ζητούμε συγγνώμη εάν παραλείψαμε κάποιον!

«ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ»  ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΛΕΚΚΑ

λέκκα 1

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7μμ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και σε μια ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα, παρουσία φίλων του μέλους μας Σωτηρίας Λέκκα, αλλά και μελών της Εταιρίας, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της με τον τίτλο: «Στοχευμένη Ευθανασία».

Αφού η συγγραφέας καλωσόρισε το κοινό και η Πρόεδρος της ΕΤ.ΓΡ. & Τ.Π. κ, Σοφία Παυλάκου έκανε χαιρετισμό οι παρουσιαστές του βιβλίου: κ. Νίκος Παπαδάτος επιχειρηματίας, κ. Γεωργία Παπαδάκη δικηγόρος και κ. Έμυ Κακαρούμπα Πολιτικός Επιστήμων, μίλησαν με μοναδικό τρόπο για το νέο βιβλίο της Σωτηρίας Λέκκα, αλλά και για την ίδια.

λέκκα 2

Ακολούθησε μία αφηγηματική περιγραφή του έργου από την συγγραφέα, καθώς διαβάστηκαν και αποσπάσματα που καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους με την πολυπλοκότητα, τις ανατροπές και την εναλλαγή των ρόλων από τα πρόσωπα της ιστορίας.

Κύλησε πολύ όμορφα η βραδιά της παρουσίασης και στο τέλος υπήρξε ένας μικρός διάλογος, αναφορικά με τα θέματα που θίγονταν στο βιβλίο όπως αυτά της Δικαιοσύνης, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τον εγκλεισμό στα ψυχιατρεία και άλλων παράπλευρων αναζητήσεων!

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Πέτρος Γουρδούμισας, φοιτητής μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παίζοντας κομμάτια του Ραχμάνινωφ.

Ήταν μια ωραία παρουσίαση σε εναρμόνιση με την μουσική και την απολαύσαμε όσοι παραβρεθήκαμε.

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με ΕΤΑΙΡΊΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η Οκτωβρίου 2018
Το “Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος” συμμετείχε στην εκδήλωσή μας “Αφιέρωμα Μνήμης και Τιμής στην Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρο” με μια εξαιρετική έκθεση που είχε να κάνει με το προσωπικό άλμπουμ της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, την αλληλογραφία τους και φωτογραφίες. Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ” στηρίζει τις προσπάθειες του Αρχείου που η ηλικία του είναι 200 ετών και οι ιδρυτές του συγκεντρώνουν, με ανιδιοτέλεια, πολύτιμο ιστορικό υλικό που είναι κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας.
το αφιέρωμα του ¨Αρχείου των Ελληνικών Γραμμάτων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ”

Αφιέρωμα του ‘Αρχείου Γ. Λεβιθόπουλος ” στην εκδήλωση που έγινε για την 28η Οκτωβρίου 2018 στο ΕΒΕΠ με την Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά : http://www.archive-levithopoulos.gr/Article.aspx?id=116

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien