ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938 και είναι θεατρικός και κινηματογραφικός συγγραφέας – σκηνοθέτης – δημοσιογράφος (κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου).

Είναι Αριστούχος της Εμπορικής Σχολής και ακόμη σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Δραματική Σχολή Αθηνών και στην Δημοσιογραφική Σχολή του Σπύρου Μελά με τον οποίο συνεργάστηκε.

Από το 1960 διατηρεί δική του μερίδα στην Εθνική Βιβλιοθήκη όπου καταθέτει κυρίως σενάρια και θεατρικά του έργα.

Σαν σκηνοθέτης ανέβασε παραστάσεις στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις αρχές του 1960, όντας σπουδαστής στην Α.Σ.Κ. και θεάτρου. Τελείωσε με άριστα τις καλλιτεχνικές του σπουδές και μετά δίδαξε.

Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΠ (Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πειραιώς) και ιδρυτικό μέλος και Διοικητικός Σύμβουλος της Ε.Δ.Ε.Τ. (Ένωση Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου).

Από το 1960 συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο όπως: «Ελληνική ώρα», «Φωνή του Πειραιώς», «Δημότης», «Κοινωνική», «Χρονογράφος», και περιοδικά «Λιμάνι», «Expression» κ.α.

Διετέλεσε πρώτος Γενικός Γραμματέας του σωματείου Αποφοίτων και Σπουδαστών Κινηματογραφικών σχολών (Σ.Α.Σ.Κ.Ι.Σ.) και Γενικός Διευθυντής ξενόγλωσσων Κέντρων Σπουδών, που συνεργάζοντο με Λονδίνο και Γενεύη.

Ασχολήθηκε με την παιδεία γενικότερα και την καλλιτεχνική παιδεία ειδικότερα.

Το 1974 προτείνει την ίδρυση Κρατικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών στο Υπουργείο Πολιτισμού, προς επίλυση του προβλήματος της καλλιτεχνικής παιδείας του τόπου μας στο σύνολό του. Και συνεργάζεται επί σειρά ετών με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρότασή του αυτή απέσπασε τα ευμενή σχόλια όλων.

Στον ελληνικό χώρο διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους: Θ.Δαμασκηνό, Φιλοποίμενα Φίνο, Κλέαρχο Κονιτσιώτη, Απόστολο Τεγόπουλο και πολλούς άλλους .

Στο διεθνή χώρο ξεχώρισε η φιλία και η εκτίμηση με τις οποίες τον τιμούσε  ο διάσημος σκηνοθέτης , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Ακαδημαϊκός Ρενέ Κλαίρ.

Το 1989 πρόσφερε, ανιδιοτελώς, τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος του Δημάρχου Πειραιά με παράλληλα καθήκοντα στο γραφείο Τύπου στην Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

Ο 1990 διορίσθηκε άμισθος Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Πειραιά και συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πειραιά.

Με την ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (Δ.Ε.Π.Α.Π.) αποτελεί βασικό στέλεχος και θεωρείται «ιδρυτικό» μέλος της. Είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Σωματείου Εργαζομένων της Δημοτικής  Επιχείρησης πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (Σ.Ε.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και Πρώτος πρόεδρος καθώς επίσης και εκπρόσωπος εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Δ.Ε.Π.Α.Π. Κι όταν η Δ.Ε.Π.Α.Π. μετατρέπεται  – σύμφωνα με τον νέο νόμο – σε κοινωφελή (ΚΟ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) συνεχίζει ως Γενικός Διευθυντής και Μέλος του Δ.Σ. Δημοτικής  Επιχείρησης Πολιτισμού.

Είναι ιδρυτικό και τακτικό μέλος όλων σχεδόν των πνευματικών φορέων του Πειραιά όπως: ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, ο Φ.Π.Σ.Π. «Ζήνων», ο Όμιλος για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, το Θεατρικό Εργαστήρι Πειραιά, η Λέσχη Ενεργών Πολιτών κ.α. Επίσης υπήρξε  ιδρυτής και Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Πειραιά. Είναι Πρόεδρος ή μέλος πολλών καλλιτεχνικών ή λογοτεχνικών επιτροπών (Βραβεία Γεράνη κλπ.).

Για τους συνεχείς και πολύχρονους αγώνες του στον Πολιτισμό έχει τιμηθεί με κρατικές και άλλες διακρίσεις.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά για 17 χρόνια, 2000-2017.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien